Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Maandag was grootste verliesdag van 2019 op Wall Street

Beleggers vrezen een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De koersborden op beurzen wereldwijd kleurden maandag daarom opnieuw rood.

De S&P 500 sloot 3 procent lager op 2844,74 punten. Dat was het grootste dagverlies van dit jaar. De toonaangevende Dow-Jonesindex leverde 2,9 procent in en technologiebeurs Nasdaq verloor 3,5 procent.

De AEX-index eindigde maandag 2,4 procent in het rood. Naar verwachting openen de Europese beurzen vandaag opnieuw lager. De Japanse Nikkei-index sloot dinsdag 0,7 procent lager, na een verlies van 2,9 procent een dag eerder.

2. Beleggers vluchten naar veilige havens als bitcoin en goud

Nu er veel onrust is op financiële markten kiezen beleggers ervoor om hun geld te stallen op relatief veilige plekken. Dat is van oudsher bijvoorbeeld goud. De goudprijs is sinds 1 augustus, toen de Amerikaanse president Donald Trump extra importheffingen aankondigde, met ruim 3 procent gestegen.

Maar ook de Japanse yen is aantrekkelijk, zegt valuta- en edelmetalenanalist Georgette Boele van ABN Amro tegen het FD. De reden? Als de Japanse Nikkei-index daalt, stijgt de yen bijna altijd in waarde. Boele: "Dat is voor mij een veilige haven."

En dan is er nog de bitcoin. De koers van cryptomunten vertoont weinig tot geen correlatie met de ontwikkeling op financiële markten. In die zin is het een soort veilige haven. Sinds 1 augustus is de bitcoin bijna 17 procent meer waard geworden.

3. Trump wil een valutaoorlog ontketenen

Ondertussen dreigt de handelsoorlog uit te groeien tot een valutaoorlog. China devalueerde de eigen munt maandag in een poging de eigen economie te beschermen. Door een goedkopere yuan worden Chinese producten in het buitenland goedkoper en dat is goed voor de export.

De VS beticht China nu van koersmanipulatie. Trump wil met gelijke munt terugslaan en roept de Amerikaanse centrale bank op de dollar te verzwakken. "China heeft de prijs van zijn munt laten vallen naar een bijna historisch laagtepunt", twitterde de Amerikaanse president. "Dat heet 'muntmanipulatie'. Ben je aan het luisteren, Federal Reserve?"

4. Duurzaam verzorgingsmerk Naïf haalt €2 miljoen op

Het Nederlandse verzorgingsmerk Naïf krijgt een investering van 2 miljoen euro, meldt RTL Z. De startup van Sjoerd Trompetter en Jochem Hes verkoopt onder meer babycrèmes, bodylotion en zonnebrand. Dat allemaal zonder onnodige chemicaliën, microplastics of ingrediënten die zeeleven aan kunnen tasten. Naïf wil de omzet de komende vijf jaar vertienvoudigen en meer verkopen via internet.

5. PayPal-directeur stapt over naar bezorgservice Paazl

Het Amsterdamse softwarebedrijf Paazl krijgt een nieuwe CEO die een kleine tien jaar bij online-betaaldienst PayPal heeft gewerkt. Jan-Willem Roest stapt ook als aandeelhouder in Paazl. Hij was bij PayPal onder meer general manager Benelux en Ierland. Paazl ontwikkelt software waarmee webwinkels hun klanten verschillende bezorgopties kunnen bieden, en bestellingen kunnen verzenden via lokale en wereldwijde vervoerders.

6. Vier op de vijf Nederlanders heeft last van 'levensloopstress'

Het gaat uit met je partner, een van je ouders wordt ernstig ziek of het lukt je even niet meer om alle financiële eindjes aan elkaar te knopen. Het zorgt allemaal voor stress, en uit een onderzoek van Zorg van de Zaak blijkt dat 82 procent van de werkende Nederlanders in de afgelopen vijf jaar met die levensloopstress te maken heeft gehad. De meest genoemde oorzaak daarvan was het overlijden van een dierbare.

Bij veel mensen, namelijk zes op de tien, zorgde die stress ervoor dat ze tijdelijk niet konden werken. Drie op de tien mensen waren door werkstress maximaal één week niet op werk te vinden, een net iets grotere groep van 34 procent verzuimde langer - soms zelfs langer dan een jaar.

7. Kun je boodschappen van Albert Heijn straks via Bol.com bestellen?

Albert Heijn heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een deel van het assortiment ook via zusterbedrijf Bol.com te verkopen. Albert Heijn had de ‘Bol.com-supermarkt’ in een online-enquête voorgelegd aan klanten. Die kregen daarbij een Bol.com-webpagina te zien. Ook werd een specifieke AH-pagina met verwijzing naar de Bol.com-dienst getoond.

"We testen en verkennen regelmatig nieuwe mogelijkheden en concepten", zegt een woordvoerster van de supermarkt tegen vaksite Distrifood. "Dit was daar een van. Er zijn geen plannen dit idee te realiseren."

8. Arriva gaat mogelijk naar de beurs in Amsterdam

Deutsche Bahn overweegt naar verluidt om dochterbedrijf Arriva in Amsterdam naar de beurs te brengen. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de Duitse spoorvervoerder hiervoor onlangs documenten heeft ingediend bij toezichthouders in Nederland. Een eventuele beursgang van Arriva zou een soort plan B zijn, voor als het niet lukt om een geschikte koper te vinden op een andere manier. Deutsche Bahn weigert commentaar te geven.

9. Een grote aandeelhouder is tegen de fusie van Just Eat met Takeaway

Takeaway en Just Eat zijn het maandag definitief eens geworden over een fusie, nu roert de eerste grote aandeelhouder zich. Aberdeen Standard Investments keert zich publiekelijk tegen de miljardendeal, schrijft De Telegraaf. De investeerder, die een belang van 5 procent heeft in Just Eat, is het niet eens met de verdeling van de aandelen. Just Eat-beleggers zouden nu 52,15 procent krijgen in het nieuwe fusiebedrijf. Dat vindt Aberdeen te weinig.

Volgens Takeaway is er sprake van een misverstand. "Aberdeen heeft inderdaad gereageerd en volgens mij was het hen niet duidelijk dat het een fusie betreft in plaats van een overname", aldus zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. "Bij fusies is, zoals je weet, een premie vrij ongebruikelijk en bij overnames verwacht men wel een premie. Daar zit het misverstand denk ik en we zullen later ook nog met hen spreken."

10. Feyenoord wint van Ajax in wachtwoordcompetitie

Feyenoord verslaat Ajax als geliefd wachtwoord, schrijft het FD. Nederlanders kiezen vaak hun favoriete voetbalclub als wachtwoord en dan blijkt de liefde voor de Rotterdamse club groter dan die voor de godenzonen. In de Nederlandse ranglijst staat "feyenoord" op plek 15 en "ajax" op 30, blijkt uit een wachtwoordenanalyse van Scattered Secrets, een site van twee computerbeveiligingsexperts waar je kunt checken of je wachtwoord ooit is gelekt of gekraakt.

Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag: